Nepečený jablečný dort - jeden recept z mnoha

04.04.2013 22:11

5 větších jablek
8 lžic krystalového nebo třtinového cukru
600 ml vody
3 hřebíčky
1 celá skořice
2 balíčky vanilkového pudinku v prášku
2 lžičky citronové šťávy
1 balíček dětských piškotů

 

Jablka (asi 1 kg) oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostky nebo nastrouhejte. Jablka, cukr, hřebíčky a skořici zalijte v hrnci 200 ml vody a vařte asi 5 minut. Následně odstraňte hřebíčky a skořici a některá jablka rozšťouchejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. 2 sáčky vanilkového nebo smetanového pudinku rozmíchejte ve 400 ml studené vody a nalijte do směsi jablek. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi jednu minutu.

Klasickou dortovou nebo plastovou formu vyložte piškoty a navršte na ní asi 2 cm jablečno-pudinkové směsi. Toto množství vystačí asi na 3 vrstvy piškotů, které vždy prokládejte horkou směsí. Dort nechte vychladnout při pokojové teplotě, následně vychlaďte v ledničce.

Dort je dostatečně tuhý, takže ho lze nakrájet na vkusné porce. Děti i dospělí jistě ocení, pokud dort ozdobíte ušlehanou šlehačkou s vanilkovým cukrem. Nám se osvědčila i oslazená zakysaná smetana.