Bramborovo-smetanové ragú
1 kg brambor
špetka soli, trocha pepře
2 bobkové listy
100 gr másla
4 lžíce hladké mouky
200 ml smetany
200 gr mraženého hrášku
300 gr žampionů
80 gr lučiny
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kousky, dáme vařit (osolené) s bobkovým listem. Vaříme asi deset minut. V jiném hrnci rozehřejeme asi 1/2 másla, zaprášíme moukou a zalijeme smetanou. Vše rozmícháme. Z brambor slijeme vroucí vodu do smetanové jíšky, rozmícháme a přidáme skoro uvařené brambory a hrášek. Za občasného míchání vaříme asi deset minut. Na zbylém másle podusíme plátky žampionů, osolíme a přidáme k bramborám. Na závěr vmícháme lučinu a opepříme.
POZN: Je dobré doplnit nějakými bylinkami dle chuti.